Adaptarea copilului la grădiniță

Adaptarea copilului la grădiniță

A venit momentul să îți înscrii copilul la grădiniță și te frământă o mulțime de gânduri? Te întrebi mereu cum se va descurca, dacă se va acomoda, dacă îi va plăcea și dacă va avea interes pentru activitățile desfășurate în cadrul acesteia? Adaptarea la grădiniță este de fapt un proces dificil atât pentru copil cât și pentru părinte, se desfășoară în timp și presupune mai multe etape.  Înainte de a te gândi dacă copilul tău este pregatit să înceapă grădinița, întreabă-te pe tine însuți: tu ca părinte ești pregătit?

Familiarizează-ți copilul cu grădinița pentru ca acesta să o aștepte cu bucurie, cu interes  dar și cu emoții. Chiar și așa, cu toată susținerea și încurajarea din lume, primele zile vor fi dificile. Aceasta se explică prin faptul că mersul la gradiniță implică un efort din partea copilului de a face față noutății, de a cunoaște spații și personae noi, jucării străine de cele cu care era obișnuit în familie.

Cum trebuie să procedezi pentru ca adaptarea copilului la gradiniță să fie una cât mai blândă?

  1. Înscrie-ți copilul la grădiniță când e momentul potrivitpentru el. Din păcate nu mulți părinți își pot permite asta. Majoritatea trebuie să se întoarcă mai repede la muncă și nu au cu cine să își lase copilul. Daca ai însă posibilitatea să alegi, urmăște-ți atent copilașul. Ar fi minunat să găsești o persoană de încredere cu care să îl lași măcar până în jurul vârstei de doi ani.
  2. Tu ca părinte trebuie să te adaptezi cu ideea că a venit momentul potrivit pentru ca puștiul tău să înceapă grădinița. Durerea separării și grijile sunt adesea trăite mai intens de părinte decât de copil. Trebuie să lucrezi cu tine mai întai pentru ca propiile tale temeri și emoții să nu se răsfrângă și să nu îți influențeze negativ copilul. Dacă sentimentele tale față de începerea grădinței sunt încărcate de teamă, copilul va trebui să înfrunte atât propria suferință cât și pe a ta! Copilașul empatizează cu părintele și preia tristețea și panica acestuia.
  3. Pregătește-l din timp pentru grădiniță. Cu câteva săptămâni înainte poți să îi povestești ce înseamnă grădinița, că va cunoaște mulți copii care îi vor deveni prieteni, că se va juca și va lua parte la activitați interesante și că va dezvolta noi aptitudini.  Mai mult, poți inventa o poveste de culcare în care personajele lui preferate urmează să meargă la grădiniță și ce încântate sunt acestea de acest lucru. Îi poți citi cărti despre grădiniță, puteți trece în plimbare pe lângă o grădiniță cu curte, să vadă cum se joacă cei mici și câtă veselie se citește pe chipul lor. Ajută mult să vizitați din timp grădinița la care va merge cel mic, să se obișnuiască cu decorul, cu ceilalti copii și cu drumul până acolo.
  4. Vorbește cu el cât mai mult în primele zile de grădiniță despre ce se întâmplă acolo. În acest mod îl vei ajuta să exprime în cuvinte ceea ce se petrece acolo, ce îi place, ce nu îi place și astfel grădinița va deveni parte din viața familiei de zi cu zi.
  5. Dacă grădinița o permite, mergi cu el în vizită primele zile. Este important să te vadă fericită, că ai încredere în personalul grădiniței și că te simți în siguranță lăsându-l acolo. Deși în alte țări acomodarea treptată este ceva normal, în marea majoritate a grădinițelor românești  un astfel de sistem este privit și întâmpinat cu reticență. În cazul grădinițelor private, dorințele și nevoile tale și ale copilului tău sunt respectate. A lăsa părintele să își încurajeze și să-și ajute copilul să se adapteze preț de câteva zile nu este un compromis prea mare pentru o grădiniță care își dorește să fie atentă la nevoile emoționale ale copiilor înscriși acolo. Discutăm de a lăsa părintele să stea în hol și nicidecum să intre în sala de activități să perturbe programul educatoarelor.
  6. Asigură-l în mod repetat și cu fermitate că te vei întoarce. Spune-i franc exact în cât timp te vei întoarce după el. Nu uita. Fiecare copil are ritmul lui. Dacă tu ca părinte intuiești că un program lung, cu somn, ar fi prea mult pentru copilul tău, optează pentru programul scurt, ca variantă inițială. Explică-i de fiecare dată că vei veni negreșit să-l luați după program. Cred că asta e cea mai mare teamă la început, că va rămâne abandonat acolo, printre străini.
  1. Caută o grădiniță cu care să comunici eficient și plăcut. Personalul și filosofia grădiniței trebuie să ți se potrivească mânușă. Dacă iți este teamă să lași copilul deoarece nu sunt camere sau ți se pare educatoarea prea dură sau nepotrivită pentru caracterul copilului tău, mai bine schimbă grădinița. Mai mult, comunică mult cu personalul grădiniței. Tu poți ajuta personalul cu multe informații despre copilaș: cum ii place să i se vorbească, la ce reacționează cel mai bine, ce activitați îi plac cel mai mult. Întreabă cât de des cum se descurcă copilul, ce progrese face, dacă doarme, dacă mănânca, dacă este obraznic, dacă plânge și în ce măsură interacționează cu colegii.
  2. Tratează cu maturitate un refuz al copilului de a mai merge la grădiniță. Există situatii când copiii refuză să mai meargă la grădiniță cu drag, din motive întemeiate și nu pentru că preferă să rămână acasă în cadrul familial. Printre cauzele serioase enumerăm: agresarea de alți copii, nu pot dormi acolo, nu se pot acomoda cu educatoarea, nu le place mâ Încearcă ca părinte să afli de ce plânge, de ce nu își dorește să se întoarcă la grădiniță. Nu presupune că plange din moft. Copilul trebuie să se simtă înțeles și respectat.
  3. Încurajează dezvoltarea unor relații cu colegii copilului și în afara orelor de program a grădiniței. Discută cu părinții altor copii din grupa lui și întâlniți-vă în parc sau faceți o plimbare de seară.
  4. Pregătește de seara toate cele necesare pentru a doua zi pentru ca dimineața să fie una plăcută. Astfel vei avea timp de mic dejun, de a comunica lucruri minore cu el, de a face planuri pentru când va ieși de la grădiniță. O bună organizare îl va scuti pe copilaș de agitația și graba de dimineață care îl pot face să devină irascibil și plângăcios.

Dragă părinte, grădinița, pe lângă că e necesară e și foarte plăcută și benefică pentru copilul tău. Înarmează-te cu răbdare și curaj. Mult succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *