Importanța colectivității în dezvoltarea normală a copilului

Primul impuls al unui părinte este acela de a amâna cât mai mult intrarea în colectivitate a copilașului său. De ce?

Pentru că intrarea într-o comunitate de copii presupune o aparentă “depărțire” a copilului de părinte, atenția exclusivă și răbdarea de care beneficiază copilașul se diminuează și există un risc mai mare de îmbolnăvire, mai ales de boli fiziologice și boli de sezon.

Până la varsta de 3 ani, educația copilului, personalitatea și dezvoltarea acestuia intră în sarcina familiei sale, precum și a persoanelor din afara familiei care îl îngrijesc (bonele). După vârsta de 3 ani, copilul are nevoie să meargă la grădiniță, să fie printre cei de vârstă lui. Crescând doar printre adulți, gata mereu să le sară în ajutor, copiii își construiesc o imagine de sine cu asteptări nerealiste. Capacitatea de integrare într-un grup este printre cele mai importante din punct de vedere social, întrucât oamenii fac parte din multe grupuri de-a lungul vieții.

Grădinita nu este un simplu loc de joacă, ci spațiul în care începe procesul de socializare a copilului. Acest moment marchează trecerea de la mediul familial la o colectivitate de copii și adulți necunoscuți, respectiv la adaptarea din partea copilului la un univers cu totul nou.

Colectivitatea joacă un rol important în dezvoltarea personalității copilului tău. În colectivitate își va contura abilitățile de socializare, de comunicare, va învăța să ia o hotărâre, îi va crește încrederea în sine și va deveni treptat un copil independent. Va dori să experimenteze, să exploreze, să își asume responsabilități specifice vârstei lui și să își rezolve singur micile probleme.

În colectivitate, copilașul va uita de plictiseală, își va stimula dezvoltarea intelectuală și își va îmbunătăți partea emoțională. Vei remarca o conturare a temperamentului, a caracterului și a personalității copilului tău.

Un alt avantaj al colectivității este acela că în grădiniță își va forma un ritm, un program, și astfel se deprinde o anumită disciplină, atât de necesară în viața de zi cu zi. Aceasta îi oferă posibilitatea de a învăța o mulțime de lucruri noi și de a-și pune la punct abilități pe care nu le stăpânea până atunci: vorbitul, făcutul la oliță, mâncatul, îmbrăcatul de unul singur.

În acest spațiu nou, cel mic are ocazia de a învăța reguli noi de politețe. Prin interacțiunile cu ceilalți copii și a personalului din grădiniță va învață reguli de comunicare și comportament.

Perioada grădiniței este temelia educației pe mai departe, în viață, dar rolul părintelui nu poate fi înlocuit de nicio insituție. Părinți, oricât ați fi de ocupați, sunteți datori să fiți mereu prezenți în educația copilașului dvs, să-i asigurați acestuia prezența voastră, pe cât posibil, plină de dragoste și de căldură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *